Krispigt gröna pizzor

Posted on Posted in Recept - Lunch/Middag

DSC_0467

Här kommer ett av mina absoluta favoritrecept. Och jag vågar nästan påstå att alla som får smaka på dessa gillar dem också. Njut med din favoritdopping och ett gott glas rödvin!

 

Krispigt gröna blomkålspizzor – ca. 4 mindre pizzor

 Pizzadegen:

  • 1 stort blomkålshuvud
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl riven parmesan
  • 2 ägg alt 2 chiaägg om du vill ha en helt vegansk pizza.  dvs 2 msk chiafrön utblandat med 6 msk hett vatten –låt stå i 15 minuter så att de bildar en äggig konsistens.
  • en nypa havssalt
  • 1 msk oregano
  • 1 msk olivolja

 

Hemmagjord Pesto:

  • 2 st vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 1/4 dl pinjenötter
  • ¼ dl valnötter
  • 1 dl olivolja
  • ca 20 g finriven parmesanost
  • ca 1/2 krm salt
  • ca 1/2 krm svartpeppar

 

Topping:

  • grön pesto eller tomatsås
  • gruyere eller parmesanost
  • en handfull soltorkade tomater
  • 1/3 zucchini
  • pinjenötter
  • 1 påse ruccola eller grönkål som du lätt brynt i kokosolja.
  • olivolja av en bra kvalité

DSC_0458

Så gör du: Sätt ugnen på 200 grader.

Riv blomkålen i en matberedare så att du får små smulor.

Blanda sedan i resten av ingredienserna.

Om du inte använder ägg ska du låta chiafröna stå & dra med vattnet i en separat skål i minst en kvart så att de får en geléaktig konsistens.

Platta ut pizza degen på bakplåtsklädda plåtar med hjälp av en sked, gör kanterna en aning tjockare.

Grädda i ugnen ca10 min eller till att bottnarna är gyllenbruna med lite färg i kanterna.

Ta ut bottnarna och låt dem svalna något.

 

Gör peston

Mixa alla ingredienserna i en matberedare. Smaka av med salt & peppar.Har du ont om tid kan du givetvis ta en färdigköpt pesto eller en tomatsås.

Pensla över pesto eller tomatsås på pizzabottnarna. Riv över parmesan eller gruyereost och eventuellt pinjenötter, hyvlad zucchini i remsor, parmaskinka mm & in i ugnen med pizzorna i ytterligare 10 minuter eller tills att du ser att osten smält.

Precis innan servering, toppa med färsk ruccola, grönkål som brynts i kokosolja  & en fin olivolja. Njut!

IMG_0453pizza2