3 goda skäl att äta gurkmeja

Posted on Posted in Blogg - Lifestyle

img_5594

Säg hej till årets mest googlade superfood; Gurkmeja!  Gurkmeja är en slags ingefärsväxt som härstammar från Asien och här i sverige den hitills varit mest varit känd som ämnet i Curry som ger den dess gula färg. Men användningsområdena är så mycket större. I Asien har gurkmejan, eller Turmeric som den heter på engelska, traditionellt använts som läkemedel eftersom det är starkt antiinflammatoriskt. Och här kommer 5 anledningar till att inkludera den här näringshjälten i din kost om du inte redan gjort det.

tumeric

1  Du stärker immunförsvaret

Gurkmeja innehåller höga doser av antioxidanter som ökar kroppens immunförsvar. Genom att äta lite gurkmeja varje dag hjälper du kroppen att bygga upp ett starkt immunförsvar vilket gör det lättare för dig att hålla dig frisk.

 

2 Du boostar hjärnan

Det aktiva ämnet i Gurkmeja heter curcumin och denna antioxidant har bland annat visat sig ha god effekt mot cancer och Alzheimerz. I studier har man sett att tillskott av curcumin/gurkmeja hejdade tillväxten av bland annat bröstcancer, lungcancer och hudcancer samt förbättrade symptomen hos Alzheimerpatienter.

 

3 Du minskar inflammationer

Kurkumminet i gurkmejan minskar både inflammation och smärta. I en Thailändsk studie visade sig kurkumin ha lika bra smärtlindring och antiinflammatoriska egenskaper som ibuprofen-tabletter. Liksom ingefära ska gurkmeja också kunna ge effekt mot träningsvärk och huvudvärk. Så varför inte testa en gurkmejashot istället för en värktablett nästa gång huvudvärken slår till?

dsc_0833

3 sätt att använda gurkmejan i din kost

1  smoothies och soppor

Gurkmejan har en ganska stark kryddig smak så den passar extra bra tillsammans med exempelvis morotssoppa eller i en smoothie med apelsin, mango, avokado och jordgubbar. Du kan också göra en morgonshot och blanda ut en tesked gurkmejapulver i ett glas apelsinjuice.

2  I fiskrätter och ris

I mustiga grytor, till såser och i fiskrätter eller som krydda i ris gör sig gurkmejan extra bra och ger maten en härlig gyllengul färg.

3 Golden milk

Att göra en latté på gurkmeja, mandelmjölk och kryddor är en dryck som blivit populär i USA och liknar till viss del chailatte.  Latten görs genom att blanda gurkmeja och vatten som får koka ihop till en gyllene pasta. Sedan adderar man mandelmjölk och kryddar efter smak.

goldenmilk

Gör en Golden latté
1 glas

Gurkmejapasta:

koka upp 1 dl vatten med 0,5 dl gurkmejapulver,0,5 krm mald svartpeppar och låt sjuda i ca 6 – 8 minuter. Förvara i en burk. Pastan håller i ca 2 veckor i kylskåp.

1/2 – 1 tsk gyllene pasta efter smak
2 dl mandelmjölk / havremjölk / kokosmjölk
1 tsk kokosolja
Kardemumma, vaniljpulver, kanel och eventuell sötning som tex honung eller agave efter smak

Värm mjölken försiktigt på spisen och vispa ner en klick pasta. Rör om och smaka av med kryddor och sötning.