5 anledningar att inkludera yoga i din träningsrutin

Posted on Posted in Blogg - Träning

_dsc0099

Under det senaste decenniet har yogatrenden fullkomligt exploderat och att ta en bikramyoga på lunchen är knappt något som förvånar kollegorna längre. Idag finns en uppsjö av yogaformer som erbjuder alltifrån flygande yoga i trapetsliknande skynken till klasser då du yogar till Hip Hop. Att hitta rätt yoga kan dock vara lika svårt som att hitta den perfekta lägenheten. För mig tog det flera år innan jag upptäckte en yoga (vinyasa flow till vanlig musik) som jag verkligen gillade. Så ge inte upp modet om du inte hittar rätt från första början utan fortsätt testa dig fram. För anledningarna till att yoga är många. Tror du mig inte, fortsätt läs:

 

1 Du känner dig mer nöjd med din kropp

Kvinnor som yoga upplever att de är mer nöjda med sin kropp än kvinnor som inte yogar. Varför? Yogan lär dig att lyssna på kroppens signaler och bli mer närvarande och ”i din kropp” istället för att betrakta dig själv med kritiska ögon utifrån. Färre symptom på ätstörningar har också rapporterats av kvinnor som yoga.

_dsc0012-4

 

2 Du äter bättre

Vem känner sig sugen på en flottig pizza efter ett yogapass? Att kroppen börjar sukta efter bra och näringsrik mat är faktiskt något som bevisats i studier där man sett att en effekt av yogan är att utövarna äter bättre och nyttigare mat. Kvinnor som tränade yoga var även mindre benägna att äta när de var mätta eller kände sig stressade. Det blir ett holistiskt helhetstänk där både kropp och själ hänger ihop, och den förbindelsen kommer i längden påverka dg mycket mer än bara den där timmen i själva yogastudion.

 

3 Du får en stark och smidig kropp

Ja det är ju givet. Yoga är en disciplin där du framförallt tränar upp och utvecklar dina långsamma, uthålliga muskelfibrer. Du får starka, smidiga och uthålliga muskler.

_dsc0142-2

 

4 Du blir avstressad

Yoga är ett av de bästa botemedlen mot stress. Studier visar att regelbunden yogaträning även förebygger stress och ångestkänslor INNAN de drabbar dig.

 

5 Du minskar depression

Den där sköna upplyftande känslan efter ett pass är ingen inbillning. Yoga skapar regelbundna känslor av välbefinnande. På Institutet för Mental Hälsa i Indien fann man att 73 % av en grupp av deprimerade personer hjälptes av yoga vid behandling av depression.

_dsc0177