Secret Brownies

Posted on Posted in Recept - Snacks/Sweets

dsc_0838

Dessa brownies är en favorit hemma hos mig och ett säkert kort även för den mest inbitna chokladfantasten. Obs! Avslöja bara inte vad de innehåller för hemlig nyttig ingrediens….  Nämligen svarta bönor! Det går aldrig att gissa det eftersom smaken inte avslöjar någonting.

Svarta bönor fungerar lite som mjölet i denna brownie men tillskillnad från vitt mjöl innehåller de massor med nyttigheter som är bra för dig. Baljväxter har en unik näringssammansättning då de är rika på mättande protein (de innehåller nästan lika mycket protein per 100 gram som en bit kyckling!). De kolhydrater som finns i dem är också komplexa och tar tid att bryta ner vilket  innebär att vi håller oss mätta längre.  Njut med gott samvete!

 

För en kaka på  ca 10 mindre bitar behöver du: 

 • 1 paket förkokta svarta bönor, cirka 290 g
 • 10 urkärnade färska dadlar
 • 2 ägg
 • 1 dl kallpressad kokosolja
 • 4 msk kakao
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 2 tsk bakpulver
 • 3-4 msk agavesirap eller valfri sötning
 • valfritt 50g sockerfri mörk choklad, minst 70%

Gör så här: 

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Börja med att skölja bönorna och kärna ur dadlarna och mixa dem till en jämn smet.
 3. Häll ner kokosolja, ägg, kakao, agavesirap, vaniljpulver i blandningen och mixa innan du slutligen mixar ner bakpulvret.
 4. Klä en lite mindre ugnsform med höga kanter med bakplåtspapper och häll i smeten.
 5. Toppa gärna med chokladhack eller hackade hasselnötter, och grädda i ugnen i cirka 20 minuter. Brownien blir godast när den är ganska kladdig när du tar ut den. Låt den gärna stå en stund i kylskåp innan du serverar.

dsc_0841