Hemligheterna som ökar din förbränning

Posted on Posted in Blogg - Lifestyle, Blogg - Träning

”Boosta förbränningen” – vad är det egentligen med dessa magiska ord som omedelbart fångar läsarnas intresse så fort vi placerar dem på ett tidningsomslag? Tro mig, efter flera år i tidningsbranschen vet jag vad läsaren vill ha… Troligtvis beror det på att en hög förbränning är något som de flesta personer önskar att de hade eller sörjer att de inte längre har. Den goda nyheten är att du faktiskt kan påverka din förbränning alldeles själv och det är inte särskilt svårt. Nyfiken? Fortsätt läs….

chiabowl frukost2

1 Banta aldrig

Ja , det är regel nummer 1 när det kommer till förbränningen. Så här i nyårstider är det många som lockas att hoppa på dieter som lovar snabb viktminskning. Men det man bör veta innan man påbörjar en lågkaloridiet är att de snabba kilona som du går ner även betalar sig i en lägre ämnesomsättning.  När du äter mindre än du behöver för att hålla igång din basala ämnesomsättning sätter din kropp bromsarna på din ämnesomsättning och går in på sparlåga. Den börjar också bryta ner dyrbar, kaloriförbrännande muskelmassa för energi. Undvika detta genom att aldrig någonsin banta med någon form av lågkaloridiet. Om du vill gå ner i vikt, satsa på att göra det den hälsosamma vägen, genom att äta ren och naturlig mat gärna 5 – 6 mål per dag. Tänk att kroppen är som en vedugn som behöver ved/ energi för att brinna, likadant fungerar det med ämnesomsättningen.

1 Skippa aldrig frukost

Enligt en studie från Universitet i Minnesota visar att de som regelbundet äter frukost väger 2.3 kg mindre än de som hoppar över den, trots att de får i sig mer kalorier under hela dagens lopp.  Hur kan det gå ihop? Jo eftersom ämnesomsättningen får sig en kickstart på morgonen så rör sig frukostätare helt naturligt mera under dagen och får en högre förbränning. Dessutom ökar den mentala prestationsförmågan som minne, inlärningsförmåga och problemlösning. Som om inte detta vore nog väljer även frukostägare hälsosammare mat under resten av hela dagen.

barbell

3 Styrketräna

Styrketräning bygger inte bara en stark kropp, det ökar även din dagliga förbränning, även i vila. Ju mer muskelmassa du har desto mer förbränner du också eftersom muskler förbrukar energi även i vila. Muskler förbränner 9 gånger mer energi än fett och dessutom tar ett halvt kilo muskler upp cirka 20 procent mindre plats i kroppen än ett halvt kilo fett. Så även om din vikt inte förändras när du börjar träna kommer din kropp och förbränning att göra det.

muskler-och-fett

img_1713

3 Boosta med fett och protein

Var inte rädd för fett. Din kropp behöver fett för att förbränna fett. Bra fett gör dig mätt, håller blodsockernivåerna i kontroll  och skapar hormonell balans i kroppen. 3 saker som alla påverkar din förbränning positivt.  Välj framförallt bra fetter från vegetabiliska källor som fet fisk, nötter och vegetabilisk olja och undvik härdade fetter som margarin och kakor.

Det kan också vara bra att äta lite mer protein eftersom det bygger muskelmassa samtidigt som det stimulerar utsöndringen av hormonet glukagon som effektiviserar vår fettförbränning.

dsc_0831

4 Ge kroppen kalcium

Studier visar att rikligt med kalcium förmår fettcellerna att släppa ut mer fett och att upptaget av fett till cellerna minskar. I choklad kan exempelvis tillsatt kalcium minska upptaget av kakaosmör med hela 13 procent. Kalcium hittar du framförallt i mejeriprodukter, fisk, mandlar och mörkgröna grönsaker.

hardkoktagg

5 Ät ägg!

Att kickstarta dagen med ett hårdkokt ägg gör under för förbränningen. Enligt en undersökning gjord av the Pennington Biomedical Research Center gick de personer som inkluderade 2 ägg till frukost ner 3 kg på åtta veckor.

lopband

6 Lägg till HIIT

HIIT står för High Intensity Interval Training och går ut på att man varvar intervaller av högintensivt tempo med lugnare återhämtningstempo. När du pressar upp kroppen till 80–90 procent av maxpulsen i de högintensiva intervallen ökar utsöndringen av tillväxthormon som både kickar igång ämnesomsättningen och ökar muskeltillväxten. Bra och effektiva HIIT är bland annat intervaller på löpband eller tabataövningar.

min-dag-start

7  Ta en PW

För att bränna fett bör du som tidigare nämnt antingen ligga så nära din maxpuls som möjlig som vid intervallträningen. Eller så kan du välja att träna lågintensivt då din puls ligger runt 50-60 procent av din maxpuls. När du ligger på den här pulsen kommer kroppen inte främst ta sin energi ifrån musklernas glykogen utan gå direkt på fettdepåerna. En bra lågintensiv träning är promenader och det allra mest förbrännande du kan göra är att promenera på morgonen innan du har ätit frukost, då får du ca 10-20% bättre förbränning. Varför? Kroppen vill helst använda kolhydrater som energikälla, det vill säga energin från maten du just ätit. Så när du tar en powerwalk på tom mage tvingas den istället använda dina fettreserver direkt som energi.

infused-water

8 Drick mer vatten

Kan vägen till en bättre förbränning vara så enkel som att dricka mer vatten? Ja faktiskt. I en studie som publicerades i Journal of Clinical Endocrinology fann man att kvinnor och män ökade sin förbränning med hela 30 % efter att de druckit en halv liter vatten. Dessutom håller du dig både piggare och mer mentalt skärpt om du är återfuktad under dagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *