Warm winter salad

Posted on Posted in Recept - Lunch/Middag

dsc_0981

Nu när vintern är här känner i alla fall jag för att äta lite varmare mat. Denna ljumma vintersallad är ett perfekt alternativ när man fortfarande vill njuta av en fräsch sallad men samtidigt få i sig något som är lite mer matigt och värmande.  Att steka grönkål kan vid första anblick låta lite konstigt men det är supergott – testa! och det gör också den annars ganska så hårda kålen lite mjukare och mer lättsmält.

För en portion Warm winter salad behöver du; 

3 – 4 stora grönkålsblad

1 päron

1/4 dl hasselnötter

1/2 dl granatäpplekärnor

1 – 2 msk torkade tranbär

Kokosolja att steka i

Färdigköpt falafel (ja, jag erkänner! Jag är lat och gillar att köpa dessa färdiga, jag gillar bland annat de från tex hälsans kök.Vill du däremot göra din falafel själv från grunden kolla in receptet nedanför bilden 🙂

Så gör du: 

Riv bort grönkålsbladen från den hårda stälken och skölj dem i vatten. Hacka päron och hasselnötter. Stek upp falafflarna i kokosolja och tillsätt efter ett tag även grönkålen i pannan. Stek den varsamt så att den inte bränns. Den får gärna bli lite krispig och ”grönkålschipsig” i kanterna. Krydda med lite havssalt.

Häll upp allt på en tallrik och toppa med granatäpplekärnor,tranbär, hasselnötter och päron.

dsc_0983

Recept; Falafel 

 • 1/2 gul lök 
 • 1/2 vitlöksklyfta 
 • 200 g groddade gula ärter 
 • 1/2 dl finhackad persilja 
 • 1/2 tsk malen spiskummin 
 • 1/2 tsk torkad koriander 
 • 3/10 msk bakpulver 
 • 3/10 – 1/2 dl majsstärkelse 
 • 1/2 tsk sambal oelek 
 • 1/2 tsk salt
 • Så gör du: Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Lägg alla ingredienser 
i en matberedare och mixa till en slät smet. Tillsätt mer majsstärkelse om smeten känns för blöt. Är den däremot för torr så tillsätt någon matsked vatten. Forma till små puckar och stek upp i kokosolja.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *